MAKLUMBALAS MAIWP : “JKM, BAITULMAL DIGESA KAJI SEMULA CIRI MISKIN BANDAR”

Berita Harian menyiarkan berita bertajuk “JKM, BAITULMAL DIGESA KAJI SEMULA CIRI MISKIN BANDAR” pada 18 Disember 2017.

MAIWP tampil memberikan maklumbalas terhadap berita tersebut untuk memberikan penjelasan berkenaan situasi sebenar dengan apa yang dilaksanakan di Wilayah Persekutuan.

c1a3fa4d-49e7-49aa-a695-bfcdb643bdc4

Berikut ialah maklumbalas daripada MAIWP :

Dalam menentukan kelayakan penerima bantuan zakat bagi golongan fakir dan miskin di Wilayah Persekutuan, MAIWP menggunapakai kaedah pengiraan Had Kifayah yang telah ditetapkan.

Had Kifayah merujuk kepada suatu kadar keperluan asas minimum yang ditetapkan berdasarkan kos sara hidup semasa. Pengiraan ini mengambilkira keperluan asas setiap individu dalam keluarga. Penilaian yang dibuat dalam menentukan Had Kifayah ini merangkumi 6 aspek keperluan asas iaitu perlindungan (tempat tinggal), makanan, pakaian, perubatan, pendidikan dan pengangkutan.

Jumlah pengiraan Had Kifayah ini akan dikira sebagai jumlah perbelanjaan bulanan yang diperlukan oleh pemohon. Ia kemudiannya akan dibandingkan dengan pendapatan isi rumah pemohon.

Sekiranya jumlah pengiraan Had Kifayah lebih tinggi daripada pendapatan, maka pemohon adalah layak menerima bantuan zakat.

Kadar Had Kifayah ini sentiasa dikaji oleh MAIWP setiap 3 tahun sekali untuk diselaraskan dengan keperluan semasa dan kekal releven.

Kajian dan penambahbaikan kali terakhir telah dibuat pada tahun 2014 dan berdasarkan jadual tersebut, kajian Had Kifayah baru akan dibuat pada tahun hadapan.

Unit Komunikasi Korporat
Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
19 Disember 2017

MAIWP

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s