Bila masa kerajaan uruskan Zakat?

Siapa tak kenal dengan penyuntik doktrin liberal bernama Auni Ameera yang penulisan liciknya dalam menyoalkan keadaan ekonomi negara (dia dah migrate ke Australia), menyelitkan kebencian netizen juga kepada agensi agama dan usaha-usaha pihak yang memartabatkan Islam Di Malaysia.

Contohnya,pengurusan zakat diselitkan buruk oleh dia. Ternyata penulisan sebegini umpama “tin kosong” dan hanya puak-puak liberal dan tak nak gali ilmu pengurusan zakat di Malaysia sahaja yang percaya!!!

Fakta:
Auni Ameera adalah seangkatan dengan Siti Kassim yang memperjuangkan liberal dan LGBT di Malaysia. FB Auni Ameera juga adalah akaun “FB FAKE” yang dihidupkan “REAL”.
_______________________________

Jadual 9 Senarai ke 2, PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN menyatakan bahawa Zakat, Fitrah dan Baitulmal atau hasil agama Islam yang seumpamanya adalah terletak di bawah bidangkuasa negeri masing-masing.

Bermaksud, Urusan Kutipan dan Agihan ZAKAT terletak di bawah kuasa raja dan sultan setiap negeri. Itu sebab kita tengok dasar kutipan dan agihan berbeza setiap negeri.

Oleh itu pandangan yang menyatakan KUTIPAN ZAKAT BERBILION itu tidak releven. Ini kerana kutipan itu bukan dibuat oleh Kerajaan Persekutuan tetapi dikutip oleh Majlis Agama Islam negeri masing-masing. Jumlah kutipan itu tidak boleh disatukan dalam satu tabungan. Sebaliknya perlu diagihkan kepada asnaf di negeri masing-masing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s