Wanita Tua Ini Menjaring Ikan Tetapi Hampa Tiada Ikan Yang Ditangkap Melainkan “Batu Berlumut” Ini. Saat Dibuka, Dia Terkejut Isi Dalamnya.

Kadangkala kita berasa hampa dengan hasil pendapatan seharian yang dijangka boleh memberikan kita sesuap nasi pada hari itu tetapi hasilnya tidak seperti diharapkan. Namun dari hasil yang tidak boleh diharapkan itu sebenarnya lebih memberi harapan dan sinar yang tidak dijangka.

Seorang wanita bernama Liu sudah berusia 70 tahun dan bergantung harapan mencari rezeki dengan menangkap ikan di tepi sungai di Yunan, China.

Oleh kerana tidak berdaya dan lemah menangkap ikan dengan teknik lain, satu-satunya cara yang mampu dilakukannya ialah dengan menjaring ikan di tepi sungai.

Pada suatu hari ketika sedang menjaring ikan, tiada seekor ikan pun yang terperangkap pada jaringnya. Puas jaring usangnya itu dikais-kais, namun tiada ikan yang berjaya ditangkap. Sebaliknya, satu batu besar berlumut yang besar telah tersangkut di jaringnya dan itu sahaja hasil yang wanita tua ini telah perolehi.

Kemudian dengan perasaan yang hampa dan kecewa, wanita tua ini telah pulang ke rumah. Saat ingin membuang batu tersebut dia menyedari bahawa batu tua itu adalah tiram. Setelah dibuka, dia terkejut terdapat harta karun dan rezeki yang tersembunyi.

Berbeza dengan tiram-tiram yang lain, tiram tua yang besar ini mempunyai beberapa puluh biji mutiara di dalamnya.

Wanita tua ini mengatakan bahawa dalam kerjayanya sebagai penangkap ikan selama berpuluh tahun, beliau belum pernah melihat satu tiram yang mempunyai begitu banyak mutiara di dalamnya. Ini yang dinamakan rezeki datang bergolek.

Walaupun mutiara dari tiram tua ini bukan dari spesies tiram mutiara yang mahal harganya kerana ia diperolehi dari sungai, namun mutiara daripada tiram tua ini mampu membantu wanita tua ini meringankan bebanan keperluan hidup sehariannya.

Siapa sangka benda yang disangka tiada guna ini mampu memberi manfaat dan rezeki yang tidak disangka.

Kredit: ins.dkn.tv

Wallahualam…

Jom follow page kami : Kisah Zakat Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s