MAIWP perhebat usaha bantu asnaf

Keadaan ekonomi dunia yang semakin mencabar dan kos sara hidup tinggi mungkin menyebabkan pertambahan golongan asnaf terutamanya di kawasan bandar.

Atas dasar itu, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) merancang untuk memperhebatkan lagi usahanya dengan melakukan pelbagai aktiviti termasuk turun padang memberi penerangan kepada syarikat-syarikat besar untuk memberi sokongan.

Pengerusi MAIWP, Datuk Seri Syed Hussien Al-Habshee yakin tindakan sedemikian menerangkan dapat memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan memberi zakat.

“Dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu ketika ini, mungkin ada syarikat yang berkira-kira untuk menurunkan jumlah pemberian zakat, namun begitu Pusat Pungutan Zakat (PPZ) dan Baitulmal MAIWP akan turun padang memberi penerangan kepada mereka.

“Saya sendiri juga telah merancang supaya MAIWP mengorak langkah menceburkan diri dalam aktiviti perniagaan yang kurang berisiko bagi menambahkan hasil Baitulmal menerusi keuntungan perniagaan,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan bantuan kepada golongan asnaf di sini hari ini. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: