Insiden tembakan rambang ketika solat Jumaat di Masjid di Christchurch,seorang rakyat Malaysia turut menjadi mangsa

Beberapa orang terbunuh dalam satu tembakan besar di dua buah masjid di bandarChristchurch, New Zealand.

Gambar : CNN

Menurut laporan daripada Radio New Zealand, terdapat dua insiden penembakan setakat ini. Ia berlaku di Masjid Al Noor di sebelah Hagley Park, dan satu lagi di Masjid Linwood di pinggir bandar Linwood.

Seorang saksi di dalam Masjid Al Noor memberitahu bahawa dia ternampak darah di merata tempat (di sekitar kawasan itu) dan melihat sekurang-kurangnya empat orang terbaring di atas tanah.

Masjid Al-Noor, New Zeland (Gambar : Themigranitimes)

Hari ini adalah hari suci di mana semua umat Islam akan menyempurnakan solat jumaat namun lain pula yang terjadi di sini.

Pada waktu petang pada waktu tempatan, polis New Zealand melaporkan bahawa mereka menerima laporan tentang “Insiden Tembakan” di bandaraya dan menasihatkan warga untuk tinggal di dalam rumah.

Gambar : Vox.com

“Hari Terburuk Di New Zealand”

Gambar : CNN International (Twitter)

Sementara itu, media CNN mengeluarkan kenyataan dari Perdana Menteri, Jacinda Aden tentang kejadian terbabit. Jacinda mengatakan bahawa insiden berkenaan merupakan satu kejadian yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan ia merupakan peristiwa yang terburuk pernah terjadi.

Seorang Rakyat Malaysia Tercedera Dalam Insiden Terbabit

Menurut Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington di laman sosial Twitter mereka, mangsa kejadian kini menerima rawatan di hospital.

Twitter : HCMalaysiaWellington

“Seperti yang dilaporkan, terdapat kejadian tembakan di masjid Christchurch pada 1.40 petang hari ini. Suruhanjaya Tinggi bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan butiran lanjut tentang mangsa.

“Setakat ini, seorang rakyat Malaysia disahkan cedera dan kini menerima rawatan di hospital.”

Twitter : HCMalaysiaWellington

Suruhanjaya Tinggi juga menasihatkan warga Malaysia yang menetap di New Zealand, terutamanya di kawasan yang terjejas, untuk tinggal di dalam rumah dan mematuhi arahan dari pihak berkuasa.

“Orang Malaysia yang tinggal di New Zealand khususnya di Christchurch, sila ambil tahu tentang keluarga dan rakan anda jika ada yang cedera atau terkena tembakan yang terjadi di kawasan masjid”

Sumber : Vox.com , CNN , HCMalaysiaWellington, Fox.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s